Monday, September 6, 2010

MEH KACAU DODOL BERAS PULUT!

HARI NIE HARI KE 27 KITA BERPUASA BAGI TAHUN 2010M/1431H... HARI NIE MAK AJAK BUAT DODOL....DODOL NIE MEMANG JUADAH YANG WAJIB DIBUAT SETIAP TAHUN BAGI KELUARGA KAMI...TIAP TAHUN LA MENGACAU DODOL HEHEHEHE...

MEH! KITA CERITA SIKIT TENTANG DODOL NIE...
DODOL YANG KAMI BUAT NIE ADALAH DODOL BERAS PULUT....
NAK TAU RESEPI DIA MEH! SALIN YE...KALAU TAK PUN COPY AND PASTE JE...SENANG...

BAHAN BAHAN NAK BUAT DODOL:

1. BERAS PULUT 4 KG
2. BERAS PULUT HITAM 4 POT
3. SANTAN KELAPA 8KG
4. GULA PASIR 8KG

CARA NAK BUAT;
1. Sediakan la semua bahan diatas dan peralatan seperti gambar dibawah ini. Beras pulut dan beras pulut hitam tu kena la blander dulu pastu tu tapis. Kalau tk tapis dodol akan jadi kasar la sikit rasanya.

Sekarang zaman dah canggih masak pun dh pakai gas, senang boleh masak dalam rumah lagi. Kalau dulu sebelum masak dodol kena buat sabak (tungku yang diperbuat dengan mengorek tanah) dan cari kayu api. Dulu masak dodol nie penat la sikit, maklum la guna kayu api kena la kontrol api kalau tk hangit la jadinya. lagi pun pedih jgk la mata kena asap kayu api tu hehehehe...

2. Sediakan tukang kacau, lagi ramai lagi bagus. Sebab dodol nie kena kacau selalu kalau tak bahagian bawah dia akan berkerak. Kalau banyak kerak tk sedap lagipun membazir la pulak dodol tu.
Nie la dia tukang kacaunya (irfan) hehhehe :)

3. Bila semua dah disediakan, hidup kan api pastu masukkan beras pulut yang telah dikisar dan masukkan semua santan yang ada. Seterusnya masukkan sikit air dan kacau lah lebih kurang 2 jam baru la masukkan gula. Lepas taruk gula kacau lagi jangan berenti sehingga ia pekat. Dodol yang masak bila kita angkat sudip pengacau tu, dia lambat je meleleh jatuh ke kawah. Maknanya ia dah masak lah tu...Try la buat hehehhehe :)

Peristiwa yang tk boleh lupa kacau dodol nie pernah la sekali kawah yang digunakan untuk mengacau dodol nie bocor. Jadi terpaksa la tukar kawah lain. :)


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...